Image Alt

Vuurwerktips hond/kat

 / Vuurwerktips hond/kat

December is een maand vol feestdagen, erg leuk, maar voor veel huisdieren is een groot gedeelte van deze maand ook een angstige periode. Hoewel er de laatste dagen van het jaar officieel pas vuurwerk afgestoken mag worden, begint het geknal vaak al eerder. Daarom is het verstandig om op tijd met medicatie, voeding of voedingssupplementen te beginnen, voordat uw huisdier al volledig gestresst is.

Er zijn verschillende ‘middelen’ die de angst van uw hond of kat kunnen remmen. Nu is het echter wel zo, dat wanneer uw huisdier enorm bang is, het de angst niet volledig wegneemt.

Calm Diet
Het Calm Diet van Royal Canin helpt uw hond of kat meer ontspannen. De voedingsstoffen Alfa-casozepine en L-tryptofaan hebben een positief effect op de gemoedstoestand.

Thundershirts
Een Thundershirt is een shirt wat u uw hond aan kunt trekken. Het shirt geeft een constante druk op bepaalde punten op de borstkas bij uw hond, wat voor een kalmerend effect zorgt. U kunt dit vergelijken met het inbakenen van een baby. Het is belangrijk dat u uw hond op tijd went aan het Thundershirt.

Feliway (kat) of Adaptil (hond)
Feliway en Adaptil zijn verdampers waarbij kalmerende feromonen (geur signalen) worden afgegeven. Uw hond of kat neemt deze feromonen op via de neus en dit geeft een kalmerend effect. De Feliway is te verkrijgen in een verdamper voor in het stopcontact en een spray, de Adaptil is te verkrijgen in een verdamper voor in het stopcontact, een halsband en een spray.

Telizen
Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor hond en kat. Telizen helpt uw huisdier te kalmeren, het bevorderd de ontspanning zonder bijwerkingen en het verminderd angst geassocieerd gedrag. Dit voedingssupplement bevat de werkzame stof L-theanine.

Clomicalm
Clomicalm is een medicijn dat eerst een spiegel moet opbouwen voordat het goed werkt. Het moet minimaal 4 tot 6 weken gegeven worden, voordat er een resultaat verwacht kan worden. Clomicalm heeft een angstremmende werking, waardoor de emoties van uw hond meer in evenwicht blijven.

Bovenstaande middelen moeten vroegtijdig gestart worden. Het is belangrijk om hiermee minimaal 4-6 weken van te voren te starten.

Pexion
Pexion is behalve voor epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust voor honden met angst voor vuurwerk. Dit medicijn heeft een sterk angstremmende werking, zonder dat het uw hond sedeerd. Dit medicijn kan zowel voor de langere termijn (een aantal weken voor oud en nieuw) als op de kortere termijn ingezet worden. Het is echter wel van belang, dat u hier 5 tot uiterlijk 2 dagen voor de jaarwisseling mee start.

Sileo
Sileo is een gel die aangebracht moet worden op het wangslijmvlies. Sileo is een medicijn die voor de laatste dagen ingezet kan worden. Het remt de prikkeloverdracht van de angstprikkel. De werkzame stof dexmedetomidine wordt al langer door dierenartsen gebruikt. In een lage dosering, zoals in Sileo, werkt de gel angstremmend en dus niet verdovend. De gel zal meerdere keren per dag toegediend moeten/kunnen worden op het wangslijmvlies, afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerkknallen en de angst van de hond.

Voorheen adviseerden wij het middel Alprazolam voor de laatste dagen. Helaas zijn de wetten veranderd en mag dit niet meer voorgeschreven worden.

Daarnaast hebben wij nog enkele tips voor de jaarwisseling om het wat prettiger te maken voor uw huisdier:

 • Laat de hond overdag extra lang uit op een rustige locatie waar nog geen vuurwerk wordt afgestoken, zodat de hond lekker moe is.
 • Geef het huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes.
 • Gordijnen sluiten, zodat uw dier het vuurwerk niet kan zien.
 • Zet eventueel de radio of TV aan (let er wel op dat het geen programma is met harde geluiden).
 • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden. Met extra dekens om zich onder te verstoppen voelen sommige honden zich veiliger.
 • Bij gewenst gedrag, geen vertoon van angstgedrag, kan het dier beloond worden door middel van voer, spel of aandacht.
 • Probeer uitingen van angstgedrag te negeren. Niet omdat steun geven niet helpt, maar wel om eventuele problemen met aangeleerd angstgedrag later te voorkomen. U steunt uw dier overigens ook door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn. Kiest uw hond er bijvoorbeeld voor om naast u bij de TV te zitten tijdens het vuurwerk, laat hem dan gewoon zitten, maar ga hem niet uitgebreid aaien en toespreken als hij zit te trillen van angst.
 • Hoe rustiger u zelf blijft, hoe meer steun uw hond van u heeft.

Wat u in ieder geval NIET moet doen:

 • Angstige honden los laten lopen (gevaar voor vluchten in blinde paniek).
 • Angstig gedrag bestraffen.
 • Alleen thuis laten.
 • Uw hond confronteren met of dwingen bij vuurwerk te zijn.

Als uw hond tijdens een wandeling schrikt van het vuurwerk en niet meer herstelt (blijven trillen, hijgen, trekken om zo snel mogelijk thuis te komen), ga dan naar huis. Hier voelt hij/zij zich veiliger en zal zich beter herstellen.

Wij wensen u en uw huisdier een goede en angstvrije jaarwisseling!

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed