Image Alt

Tandenpoetsen aanleren

 / Tandenpoetsen aanleren

Het dagelijks poetsen van de tanden is de beste manier om tandplaque en uiteindelijk tandsteen van uw hond te verwijderen. Het tandenpoetsen moet echter wel in verschillende stappen en met voldoende tijd worden aangeleerd.

Het aanraken van de bek en het openen van de bek kan voor veel dieren al een stressvolle situatie zijn. Het is belangrijk dat u pas verder gaat naar een volgende stap, wanneer uw dier zich op zijn gemak voelt met de huidige stap. Afhankelijk van het dier zal dit enkele dagen of weken kunnen duren.

Stap 1

De eerste stap voor het aanleren is het aanraken van de bek. Houd uw vinger op de bek van uw dier en til voorzichtig de lip iets omhoog. Wanneer u dit gedaan heeft, is het belangrijk uw dier hier goed voor te belonen. Als het optillen voor een klein stukje lukt, bouwt u dit iets verder en langer uit, totdat u de lip van uw hond of kat een paar tellen kunt optillen.

Stap 2

U kunt nu de lip van uw dier optillen zonder dat uw dier daar (te veel) stress bij ervaart. Ga nu voorzichtig met uw vinger langs de hoektanden. Als dit goed gaat, gaat u door naar de kiezen. Wanneer uw dier dit goed toe laat, kunt u dit ook doen bij de voortanden. Gebruik hier desnoods al wat tandpasta (uitsluitend voor huisdieren) bij.

Stap 3

Wanneer u alle tanden voorzichtig kunt aanraken, kunt u dit uitbouwen door met uw vinger de tanden te poetsen. Hiervoor kunt u ook een gaasje gebruiken die u om uw vinger wikkelt. Gebruik ook hierbij de tandpasta. Het is handig om bij deze stap een ‘commando’ te geven; bijvoorbeeld ‘tandenpoetsen’. Zo weet uw hond wat er gaat gebeuren zodra u begint.

Stap 4

Gaat ook dit helemaal goed zonder enige stress bij uw dier? Dan kunt u nu eventueel een (vinger)tandenborstel gebruiken om het gebit van uw dier te reinigen. Gebruik ook hierbij de tandpasta. De tandpasta bevat een lekkere smaak, wat meteen belonend werkt, en het zorgt er ook voor dat er minder tandplaque wordt aangemaakt.

 

Merkt u dat uw dier het te spannend vind? Ga dan een stap terug en zorg dat u pas doorgaat naar de volgende stap wanneer uw dier het niet meer spannend vind. Het is niet erg als het meer tijd kost, uiteindelijk – met geduld – zal uw dier er aan wennen.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed