Nieuws

SterK. 10

By december 29, 2017 No Comments

Over huisdieren raken we nooit uitgepraat. Niet alleen nemen de diergeneeskundige mogelijkheden steeds verder toe, ook is er steeds meer aandacht voor preventieve zorg.
Het wereldcongres voor gezelschapsdierenartsen werd in september in Kopenhagen gehouden. Eén van de hoofdpunten was de discussie hoe het tij te keren bij sommige rashonden. Dierenartsen, wetenschappers en fokkers traden met elkaar in gesprek om te bespreken wat er moet gebeuren.
Wetgeving wordt strenger en dierenartsen worden ingeperkt in de mogelijkheden, aan de andere kant zijn we aan onze stand verplicht om dieren te helpen. Sommige dierenartsen zijn inmiddels meer dan de helft van hun tijd bezig om de gevolgen van erfelijke problemen te bestrijden.

Recent onderzoek laat zien dat ook inteeltpopulaties van wolven erfelijke gebreken vertonen die we bij honden aantreffen. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat we sommige rassen alleen nog maar duurzaam kunnen redden door genen van een ander ras in de populatie te brengen……en daarmee gaat het oorspronkelijke ras verloren. De jarenlange inteelt eist dan zijn tol.
Een andere uitdaging is de maatschappelijke acceptatie van de hond, denk aan blaffen, poep op de stoep en bijtincidenten. Al dan niet overdreven maar zeker een aandachtspunt.

voorpaginaKortom, hondenbezitters, fokkers en dierenartsen hebben veel uitdagingen. Als Sterkliniek dierenarts zetten we ons graag in voor gezondere huisdieren en verantwoord huisdierenbezit. Voorbeelden zijn onze verantwoord huisdierenbezit piramide en nu ook het preconsult. Graag adviseren we de toekomstige eigenaar over gezondheid en medische kosten van hun aanstaande huisdier. Een bewuste keuze kan heel veel narigheid voorkomen.

Dit najaar zijn veel Sterkliniek medewerkers extra nageschoold op medische kosten per ras, voorspelbaarheid van gedrag bij de verschillende oorsprong van honden en de frequentie van voorkomen van bepaalde aandoeningen bij honden. Op deze manier kunnen we de eigenaar optimaal van informatie voorzien bij de aanschaf van een nieuwe huisgenoot!

Lees meer in de 10e uitgave van ons magazine SterK.

Veel leesplezier!

Leave a Reply